ERCİŞ KALESİ

Çelebibağı Mahallesi'nin güneyinde göl suları içinde birkaç duvarı dışında yıkık vaziyettedir. İlhanlılar döneminde Vezir Taceddin Ali Şah tarafından yapılmıştır. Bu dönemden sonra Erciş’e yerleşen medeniyetler tarafından kullanılan kale, son olarak 1841 yılında göl sularındaki aşırı yükselmeyle birlikte terk edilmiştir.

1533 yılında Osmanlı’nın Irakeyn seferine katılmış olan Matrakçı Nasuh’un çizdiği minyatürde, Erciş Kalesi’nin o günkü hali çok net olarak görülmektedir. Göle dökülen akarsuyun kalenin içinden geçirilmiş olması da dikkat çekici.

Kale ile ilgili bir başka anlatı ise şöyle:

"ERCİŞ KALESİ,
"Evliya Çelebi" 1655'te Van Beylerbeyliği'ne atanan dayısı Melek Ahmet Paşa ile birlikte Erciş'e geldiğinde Erciş Kalesinin kitabesini okuduktan sonra kalenin "1125'te Selçuklu Sultanı Kılıç Arslan tarafından yaptırılmıştır." diye yazmıştır. Kale, Erciş'te hüküm süren tüm medeniyetlerce tamir ettirdiği gibi İlhanlılar döneminde "Vezir Taceddin Ali Şah" tarafından da onarılmıştır. 1365-1469 Yılları arasında kale, bölgede hüküm süren ve BAŞKENTİ ERCİŞ olan KARAKOYUNLU DEVLETİ tarafından kullanılmıştır. Kara Yusuf Paşa kaleyi ve camiiyi onararak uzun yıllar ülkesini burdan yönetmiştir. Bu dönemden sonra Erciş’e yerleşen medeniyetler tarafından kullanılan sürekli kullanılan kale, son olarak 1841 yılında göl sularındaki aşırı yükselmeyle birlikte terk edilerek, bugünkü ERCİŞ'in yerleşim yeri olan EGANİS Köyüne yerleşmişlerdir. Kaleyi Evliya Çelebi ve Katip Çelebi Seyahatnamelerinde detaylı olarak anlatmışlardır. Hatta KATİP ÇELEBİ ise CİHANNÜMA adlı eserinde Van Gölün'den "BUHAYRATÜL ARCİŞ" (Erciş Denizi) diye bahsetmektedir. 14.Yüzyıl yazarlarından HAMDÜLLAH MÜSTAVFFİ adlı yazar da eserlerinde BUHAYRATÜL ARCİŞ ismini kullanmıştır. Matrahçı Nasuh ise IRAKEYN SEFERİ sırasında kalenin bir minyatürünü de çizmiştir. Evliya Çelebi, kalede 1000 ev, 200 dükkan, 1 han,1 hamam ve 1 camiinin de olduğu yazmıştır. Zaten kalenin kalıntılardan büyüklüğüde anlaşılmaktadır. Ama en önemlisi de Irakeyn Seferi esnasında KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'ın Erciş Kalesini onararak Devleti Ali Osman Ricali ve ordusuyla birlikte bu kalede 6 gün kalmış olmasıdır. İşin ilginç yanı ise her 30 küsür yılda bir Van Denizi sularında yükselme veya çekilme meydana gelmesidir. Bu çekilmeden ve yükselmeden ise en çok kalenin ayakta kalan bedenleri etkilenmektedir."

344 kez görüntülendi.